ОУ "Димитър Талев"

за успех - от знания към умения

С поглед към звездите

На 10.02.23 г. се проведе финалния кръг на инициативата „С поглед към звездите“ по идея на г-жа Вера Шопова и г-жа Елица Чуканска (учители по природни науки). Тя продължи един месец, обхвана учениците от всички паралелки на петите класове и премина през три кръга, а именно:

 • Проектно-базирано обучение по Човекът и природата
 • Състезания в петте паралелки на V клас
 • Състезание между паралелките от V клас

С думите: „Още от древни времена хората са гадаели с помощта на звездите своите съдби. Те са вярвали, че всеки човек има своя пътеводна звезда, която е определяла всеки миг от неговия живот. А дали това е така? Дали наистина звездите оказват влияние върху нашите мисли и чувства? Дали тези малки пламъчета знаят какво ни предстои?“ – госпожа Шопова стартира финалния кръг на инициативата. В него участваха отборите победители от състезанията в паралелките. Те бяха със следните тематични имена:

 • „Ние и извънземните“ – отбор на V а клас
 • „Solar system“ – отбор на V б клас
 • „Звездите“ – отбор на V в клас
 • „Комети“ – отбор на V г клас
 • „Земляни“ – отбор на V д клас

Водещи на състезанието, заедно с госпожа Шопова, бяха шестокласничките Камелия Топалова и Цветелина Бакова, а технически изпълнител Йоана Стайкова. Те дадоха старт на състезателната част, която протече в няколко етапа. През 1 етап учениците показаха резултатите от проектно-базираното обучение (3D макети, Google презентации, документи и др.). 2 етап включваше въпроси по астрономия и беше озаглавен „Минута е много“, а 3-тият беше свързан, с демонстиране на игри, пъзели, кръстословици и др., изработени с помощта на образователните софтуери LearningApps, Canva, Slidesgo, Wordwall,. Асистенти и оператори при организирането и провеждането на състезанието бяха участниците в клуб „Мултимедиен свят“ с ръководител господин Илия Добрев. 

Журито на състезанието беше в състав: госпожа Севда Стамболова (учител по математика и физика и астрономия), госпожа Дияна Тодорова (учител по математика и информационни технологии) и госпожа Цветомира Самоковлиева (учител по изобразително изкуство). След оспорвана битка и допълнителни въпроси журито класира отборите по следния начин:

 • 1 място – отбор „Земляни“ (ученици от V д клас)
 • 2 място – отбор „Ние и извънземните“ (ученици от V а клас)
 • 3 място – отбор „Комети“ (ученици от V г клас)

Голямата награда за победителите беше обявена от госпожа Шопова и включваше посещение на планетариума, аквариумната част и залата за пеперуди в природонаучния музей, както и ваучер от книжарница Ciela. 

Тържеството-състезание под надслов „С поглед към звездите“ завърши с изпълнение на песента „Заедно“ от вокалната група под ръководството на госпожа Десислава Веселинова.

Гости на състезанието бяха: г-жа Йорданка Калфова (учител по география), г-жа Росица Гюмишева (учител по история и цивилизации), г-жа Маргрета Гвоздева (учител по английски език), г-жа Нели Кубатева (учител по български език и литература) и г-жа Росица Атанасова (учител по математика). Технически изпълнител на тържеството-състезание беше господин Илия Добрев. 

Госпожа Вера Шопова изказа искрените си благодарности към учениците за това, че са осъществили идеята и с голям ентусиазъм и вдъхновение. Тя се обърна към всеки един от отборите и разказа моменти от подготовката и осъществяването на проекта. Финализира тържеството с думите: „През целия си живот човек се стреми да бъде щастлив и обичан, да открие липсващата част от себе си. А е нужно толкова малко за това – да отправи поглед към звездите, да се порови дълбоко в своето сърце, в своята същност и ще разбере къде се крие тази така търсена и желана от всеки любов.“

С поглед към звездите
Към началото