22 март – Световен ден на водата

Учениците от клуб „Зелени алтернативи“ (VII a клас) под ръководството на госпожа Вера Шопова, с подкрепата и съдействието на госпожа Ирина Чолакова – директора на училището ни, организираха и проведоха множество инициативи по повод Деня на водата под надслов „Водата – извор на живот“.

Училищните инициативи стартираха в 7.30, когато участниците от клуб „Зелени алтернативи“ заедно с петокласници, шестокласници и седмокласници посрещаха ученици и учители с бутилки  минерална вода с послание, авторски брошури и чаши с предизвикателства.

Инициативите продължиха с раздаване на материали с информация за празника от шестокласниците, организирани от госпожа Елица Чуканска (учител по природни науки) на учениците от първи, втори, трети и четвърти клас.

В 14.00 часа стартира тържеството- състезание под надслов „Водата – извор на живот“, организирано и проведено от г-жа Вера Шопова и нейния клуб по природни науки. Официални гости на тържеството бяха инж. Евтимия Първанова – главен експерт „Екология“ в район „Южен“, Росен Герасимов – управител на ЧПГИКН „Акад. Благовест Сендов“, Кремена Стоянова – старши учител по английски език и информационни технологии в ЧПГИКН „Акад. Благовест Сендов“. Тържеството продължи два часа и протече в 3 кръга, като във всеки един от тях участваха ученици от всички паралелки на V клас в нашето училище. 1 кръг включваше представяне на проектната дейност по повод Деня на рециклирането и Деня на водата – рокли, чанти, шапки, бижута, вещи, проекти, часовник, чадъри, 3D макети, тениски със собствен дизайн и други. 2 кръг – въпроси към всеки от класовете, свързани с водата. 3 кръг – предизвикателства, отправени към класовете от всяка паралелка. Предизвикателствата бяха изработени на образователните приложения (Canva, LearningApps, Slidesgo, Wordwall, Google таблици) и включваха забавни игри, кръстословици и др. Водещи на тържеството бяха седмокласничката Гергана Танева и петокласничката Камелия Тополова. Вокалната група към училището с ръководител г-жа Десислава Веселинова изпълни песните „Вода тече“ и „Песен на водата“. Компетентно жури в състав г-жа Елица Чуканска (учител по природни науки), г-жа Маргрета Гвоздева (учител по английски език) и Миглена Попова (ученичка от VII в клас) класира отборите, като първо място зае V в клас. Тържеството завърши с интересни факти за водата, разговор за нейното значение за човечеството и вдъхновения, заредени с вярата, че „бъдещето е в нашите ръце“.

Вокалната група към училището ни и клуб „Зелени алтернативи“ взеха участие и в организираното тържество по повод Световен ден на водата от община Пловдив в Дом на културата „Борис Христов“ с песни и проекти. Учениците от 1 до 7 клас в нашето училище взеха призови места в онлайн конкурса на тема „Подземните води: Да направим невидимото видимо“. Седмокласничката Миглена Попова, заела 1-во място в конкурса, получи грамотите на специална церемония в кметството на район „Южен“. Специална грамота получиха ръководителите им – г-жа Вера Шопова и г-жа Юлия Ачанова.