ОУ "Димитър Талев"

за успех - от знания към умения

С поглед към звездите

На 17.12.21 г. се проведе финалния кръг на инициативата „С поглед към звездите“ по идея на г-жа Вера Шопова (учител по природни науки). Тя продължи един месец, обхвана учениците от всички паралелки на петите класове и премина през три кръга, а именно:

  • Проектно-базирано обучение по Човекът и природата
  • Състезания в три от паралелките на V клас
  • Състезание между паралелките от V клас


С думите: „Още от древни времена хората са гадаели с помощта на звездите своите съдби. Те са вярвали, че всеки човек има своя пътеводна звезда, която е определяла всеки миг от неговия живот. А дали това е така? Дали наистина звездите оказват влияние върху нашите мисли и чувства? Дали тези малки пламъчета знаят какво ни предстои?“ – госпожа Шопова стартира финалния кръг на инициативата. В него участваха отборите победители от състезанията в паралелките. Те бяха със следните тематични имена:

  • „Извънземните“ – отбор на V в клас
  • „Космически пътешественици“ – отбор на V а клас
  • „Галактически момичета“ – отбор на V д клас
  • „5G team“ – отбор на V г клас


Ко-водещ на състезанието беше петокласничката Камелия Топалова, а технически изпълнител седмокласничката Гергана Танева. Те дадоха старт на състезателната част, която протече в няколко етапа. През 1 етап учениците показаха резултатите от проектно-базираното обучение (3D макети, игри, пъзели, кръстословици и др., изработени с помощта на образователните софтуери LearningApps, Canva, Slidesgo, Wordwall, Google презентации, документи и др.). 2 етап включваше въпроси по астрономия и беше озаглавен „Минута е много“, а 3-тият беше свързан с отправяне на предизвикателства между отборите.
Председател на журито във финалното състезание от инициативата „С поглед към звездите“ беше нашият директор – госпожа Ирина Чолакова. Тя активно се включи в състезанието, като задаваше въпроси на отборите, проведе дискусия на тема „Съществуват ли извънземни?“, запозна участниците с любопитни факти, свързани с Космоса. Членове на журито бяха госпожа Елица Чуканска (учител по природни науки), госпожа Росица Гюмишева (учител по история) и госпожа Стефка Ламбрева (учител по математика). След оспорвана битка и много допълнителни въпроси журито класира отборите по следния начин:

  • 1 място – отбор „Извънземните“ (ученици от V в клас)
  • 2 място – отбор „Галактически момичета“ (ученици от V д клас)
  • 3 място – отбор „Космически пътешественици“ (ученици от V a клас)

Голямата награда за победителите бяха ваучери от книжарница Ciela. Завладени от духа на Коледа, от добротата и вълшебството, учениците от отбор „Извънземните“ решиха да закупят книги с наградата и да ги дарят на училищната библиотека.
Гости на състезанието бяха г-жа Йорданка Калфова (учител по география), г-н Илия Добрев (учител по информационни технологии) и ученици от шестите класове. Зад камерата и фотоапарата застанаха Георги Димитров и Деница Тончева от V в клас.
Госпожа Вера Шопова изказа искрените си благодарности към учениците за това, че са осъществили идеята и с голям ентусиазъм и вдъхновение. Тя отправи пожеланията си за Коледа към присъстващите на състезанието.
Инициативата „С поглед към звездите“ финализира ко-водещата Камелия с думите „Да отправим поглед към звездите, да мечтаем и сбъдваме, раздавайки любов и правейки добро, изпълнени с вяра и заредени от вълшебството на Коледа!“

С поглед към звездите
Към началото