Учениците от клуб „Зелени алтернативи“ (VI a клас) под ръководството на госпожа Вера Шопова, с подкрепата и съдействието на госпожа Ирина Чолакова – директора на училището ни, организираха и проведоха множество инициативи по повод Деня на водата под надслов „Бъдещето е в нашите ръце!“. 

Проведоха се 3 интервюта с личности, които подкрепят еко идеите ни и вдъхновяват учениците със своя пример. 

Първото интервю се проведе в Кметството на район „Южен“. Там Гергана Танева (шестокласничка), в ролята на журналист, зададе въпроси на инж. Евтимия Първанова – главен експерт „Екология“ в район „Южен“, за опазването на водите, растенията и животните в района. Госпожа Първанова обясни значението на водния отпечатък, като подчерта нашата отговорност при пестенето на водата. На въпроса „Какво е за Вас водата?“, госпожа Първанова отговори с думите: „Водата е дар на природата, който ние сме длъжни да опазим и съхраним за идните поколения, както и за самите нас!“. Главният експерт отправи предизвикателство към участниците в клуба, включващо изпълнението на мерки за пестене на питейната вода и обеща да подкрепя всичките ни еко инициативи в бъдеще.

Второто интервю се проведе в кабинета на Директора на училището ни. С госпожа Ирина Чолакова разговаря Георги Миленков (шестокласник). Той зададе въпроси, свързани с разхода на вода в училището и мерки за намаляването му и значението на личния пример. Госпожа Чолакова представи факти, показващи намаляването наполовина на разхода за вода в училище за предходната година (2020 г.) в сравнение с 2019 г. Тя подчерта, че пестенето на вода в училище е един от основните и приоритети и призова учениците да и помогнат, като спазват мерките и правилата за това, защото, отбеляза тя, грижата за ресурсите на природата е споделена отговорност. На въпроса: „Може ли училището да помогне за опазването на водите?“, госпожа Чолакова отговори: „Да, училището (в лицето на учителите и инициативите) може, като възпита отговорни хора и личности, които да ценят този ресурс, да обичат природата и да се грижат за нея!“ В интервюто нашата директорка, отбеляза, че се стреми да „управлява училището с „пулса“ на учениците в него“, защото само така един ръководител може да бъде успешен. Госпожа Чолакова завърши разговора по повод Деня на водата с думите: „Водата е условие за живот!“.

Последното от серията интервюта беше проведено в 2-ра Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Пловдив. Инспектор Иво Кабадозов, награден в конкурса „Пожарникар за 2019 година“, отговаряше на въпросите на Валерия Грозева (шестокласничка) за необходимата вода за гасене на пожари и начина, по който се използва. Господин Кабадозов завърши с думите: „За мен водата е начин на живот!“. Той обеща да съдейства за провеждане на тренинг на участниците в клуба на тема „Гасене на пожари“ за Деня на Земята.

Зад камерата по време на всяко интервю беше Илиан Кирашки (шестокласник). Той засне най-важните моменти и обработи видеата. В редакцията на видеата участие взе и Николай Севриев (шестокласник).

Госпожа Вера Шопова (учител по природни науки и ръководител на клуб „Зелени алтернативи“) покани като гости в клуба ученици от всички паралелки на VI клас в училище. Те изработиха в продължение на 3 седмици проектите си за Деня на рециклирането (18 март) и Деня на водата (22 март). Проектите включваха рокли, чанти, шапки, свещници, камина, моливници, 3D макети и др. Момичетата и момчетата изрисуваха тениски по случай Деня на водата. Те изработиха плакати, брошури, покани, корици за виртуалните си класни стаи, игри и кръстословици, използвайки приложенията Canva, LearningApps, Slidesgo, Wordwall, Google таблици, презентации и документи. Всичко това учениците от клуб „Зелени алтернативи“ качиха на сайта си: https://sites.google.com/ou-dtalev.info/klub. В проектната дейност участие взе госпожа Иванка Василева (зам.-директор и учител по математика и физика), която помогна на учениците за изработката на 3D макети и вдъхнови изработването на рокли и чанти от непотребни материали. 

Вдъхновена от ентусиазма на своите ученици, госпожа Вера Шопова организира и проведе тържество-състезание по повод Деня на водата под надслов „Бъдещето е в нашите ръце!“ на 22 март от 13.30 онлайн, чрез използването на Meet. Официални гости на него бяха госпожа Ирина Чолакова (директор на ОУ „Димитър Талев“), госпожа Иванка Василева (зам.-директор на ОУ „Димитър Талев“), госпожа Запрянка Жиговечка (зам.-директор на ОУ „Димитър Талев“) и инж. Евтимия Първанова (главен експерт „Екология“ в район „Южен“). 

Тържеството продължи два часа и протече в 3 кръга, като във всеки един от тях участваха ученици от всички паралелки на VI клас в нашето училище. 1 кръг включваше представяне на проектната дейност по повод Деня на рециклирането и Деня на водата – рокли, чанти, шапки, свещници, камина, моливници, 3D макети, тениски със собствен дизайн и други. 2 кръг – въпроси към всеки от класовете, свързани с водата. 3 кръг – предизвикателства отправени към класовете от всяка паралелка. Предизвикателствата бяха изработени на образователните приложения (Canva, LearningApps, Slidesgo, Wordwall, Google таблици) и включваха забавни игри, кръстословици и др.

Компетентното ни жури в състав госпожа Иванка Василева и госпожа Запрянка Жиговечка беше изключително затруднено в излъчването на победител от нашето състезание. След серия от въпроси, отчитайки сложността и оригиналността на проектите на всеки клас, те определиха:

1 място – VI г – 36 точки

2 място – VI б – 34 точки

3 място – VI д – 32 точки

4 място – VI в и VI а- 30 точки

Тържеството завърши с интересни факти за водата, разговор за нейното значение за човечеството и вдъхновения, заредени с вярата, че „бъдещето е в нашите ръце“.