ОУ "Димитър Талев" – гр. Пловдив

Първо място за отряда „Млад огнеборец“ на ОУ „Димитър Талев“

Младежкия противопожарен отряд към ОУ „Димитър Талев“ за 5-та поредна година спечелиха ПЪРВО МЯСТО на регионалното състезание „Млад огнеборец“ при Втора районни служба пожарна безопасност и защита на населението – Пловдив. В състезанието взеха участие училища от район Южен. Отряда на ОУ „Димитър Талев“ спечели 990 от общо 1000 точки на състезанието. Специални поздравления за ръководителя на отряда – госпожа Вера Шопова!  

Continue reading

Националният кръг на състезанието по английски език “Longman Competition” 2018

Виктория Кънчева, ученичка от 6“в“ клас, спечели 2 място в състезанието на издателство „Лонгман“ , в категория Quickmarch с 78,5 точки. Състезанието се провежда за пета поредна година, като броя на участниците надхвърля 8000 ученици от 125 училища от цялата страна. Състезанието е предназначено за  ученици, които изучават английски език в училищата – членове на общността „Пиърсън Лонгман  в България”. Поздравления за достойното представяне  и пожелания за нови  успехи в  състезанията по английски език!

Continue reading

Театралният състав на ОУ „Димитър Талев“ с награда на „Конурса за най-добра драматизация“

По повод Световния ден на книгата и авторското право – 23 април, Националния маратон на четенето и Международната седмица на детската книга и изкуства за деца, Община Пловдив и Регионалното управление на образованието, съвместно с НБ „Иван Вазов“ – гр. Пловдив, организираха „Конурс за най-добра драматизация на приказка или част от книга“, в който ученици от ОУ „Димитър Талев“ спечелиха награда за декори, костюми и грим за драматизация „В библиотеката“. Ръководителят на състава, госпожа Венцислава Еленска, заслужено получи специално благодарствено писмо за отличното представяне на състава от организаторите на конкурса.

Continue reading

Седмокласничка от ОУ ”Д. Талев” се представи отлично в състезание по български език

Седмокласничка от ОУ ”Д. Талев” се представи отлично в състезание по български език, организирано от Община Пловдив, ОДК и отдел Образование Ученичката от 7. „г” Алекс Ивайлова Георгиева получи заслужена награда за отлично представяне в кампанията „Грамотни ли сме?”. Награждаването се осъществи на 20. 04. 2018 г. в сградата на ОДК – гр. Пловдив. Желаем на Алекс още много победи по дългия път на знанието и разбира се, успех на Националното външно оценяване през месец май!

Continue reading

Седмица на патрона на училището – Димитър Талев

Седмицата от 23 до 27 април 2018 г. ще бъде посветена на патронния празник на училището, Димитър Талев. Изложба на проекти и рисунки, посветени на творчеството на писателя ще бъде представена във фоайето на училището.  Под мотото:  „Ако някой иска да знае нещо за мен и моите убеждения, нека чете книгите ми“ – Димитър Талев, ученици от прогимназиален етап ще гостуват в часовете по български език и литература на учениците от начален етап, за да им почетат откъси от произведенията „Железният светилник“, „Гласовете ви чувам“, „Преспанските камбани“, „Илинден“ и др. В навечерието на празника ще прозвучи радиопредаване по озвучителната система

Continue reading

ЗЛАТЕН МЕДАЛ ЗА НАШИТЕ УЧЕНИЦИ СЪС СОП В РЕГИОНАЛНИ ИГРИ В ИНИЦИАТИВАТА „ДА ИГРАЕМ ЗАЕДНО“

ЗЛАТЕН МЕДАЛ ЗА НАШИТЕ УЧЕНИЦИ СЪС СОП ПРИ УЧАСТИЕТО ИМ В РЕГИОНАЛНИ ИГРИ В ИНИЦИАТИВАТА „ДА ИГРАЕМ ЗАЕДНО“, ОРГАНИЗИРАНА ОТ СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС, БЪЛГАРИЯ Отборът ни завоюва златен медал за първо място, а ОУ „Димитър Талев“ получи Сертификат за признателност от д-р Христо Христозов, национален директор на Спешъл Олимпикс България С признателност за проявеното партньорство в реализирането на приобщаващото образование на родителите на учениците и екипът от педагогически специалисти: г-жа Македонска, логопед, г-жа Костова, ресурсен учител, г-жа Димитрова, педагогически съветник и г-жа Ботева, учител по физическо възпитание и спорт

Continue reading

Родолюбиви четвъртокласници

Проект „Твоят час “ се радва на неподправен интерес от страна на учениците в ОУ „Димитър Талев“. Едни от най-ентусиазираните участници в заниманията, органзирани в рамките на проекта, са четвъртокласниците от клуб „Родолюбие“, чийто ръководител е енергичната г-жа Мариана Острева. Децата не само изготвят богати презентации по теми, свързани с българските традиции, но и активно посещават паметници на културата, музеи и исторически забележителности в град Пловдив. В галерията по-долу са поместени снимки от вълнуващите преживявания на малките родолюбци.

Continue reading

„ДНИ НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ“ ЗА РОДИТЕЛИ НА БЪДЕЩИ ПЪРВОКЛАСНИЦИ.

УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ, ОУ „Димитър Талев“ ще посрещне родители на бъдещи първокласници през „Дни на отворените врати“. През трите дни 17.04 – 19.04.2018 г. класните стаи на учениците от първи клас ще бъдат отворени за заинтересованите родители. Иновативни методи на преподаване и организация на учебната среда ще бъдат представени на родителите в учебни часове по български език и литература, математика, английски език. Организацията през тези три дни дава възможност на родителите да присъстват и в дейности от целодневната организация на учебния ден: самоподготовка, организиран отдих и спорт, занимания по интереси. В приложената таблица ще намeрите подробна информация за организацията, началния час

Continue reading

Проекти по изобразително изкуство

Часовете по изобразително изкуство в ОУ „Димитър Талев“ успешно съчетават творческите импулси на децата с необходимите теоретични знания. Ярко доказателство за това е проектната дейност на учениците от VI клас. Сложни и обширни теми, като сравнителния анализ средновековното изкуство в България и Византия или обзора на Италианския ренесанс и неговите изтъкнати представители, са поднесени артистично и достъпно. Ведро допълнение в галерията от информативни проекти са разработките, изтъкващи красотата на Амазония.

Continue reading

Великденска изложба

Учениците от ОУ „Димитър Талев“ отбелязаха Възкресение Христово с изложба на тематични рисунки (5. клас) и поздравителни картички (6. клас). Свежите и автентични образи на традиционните писани яйца, зайчета и цъфнали дървета са съчетани уместно с фолклорни мотиви. Организатор на събитието и наставник на младите художници е г-жа Цветомира Самоковлиева.

Continue reading