След V клас

Произведения по литература за VI клас

„Хубава си, моя горо“ – Л. Каравелов
„Отечество любезно, как хубаво си ти!“ – Иван Вазов
„Моето семейство и други животни“ – Дж. Даръл
„Косачи“ – Eлин Пелин
“Художник“-Веселин Ханчев
„Под игото“ – Иван Вазов
„Принцът и просякът“ – Марк Твен
„Братчетата на Гаврош“ – Христо Смирненски
„Серафим“ – Йордан Йовков
„Автобиография“ – Бр. Нушич
„Малкият принц“ – Екзюпери

Списък с препоръчителна литература и проектна работа за лятната ваканция – V клас

1.Английски езикНаправете проект през лятото на тема по избор (Презентация или филм с местата, които сте посетили през лятото): My summer holidays.My best holiday ever.My favourite book Весела ваканция!
2.Български език и литература
Задание по избор: 1. Математиката в българското народно творчество – кратко проучване къде срещаме математика в  народни песни и хора – упътване използвайте и знанията си по музика за :а) равноделни и неравноделни размери(метроритъм)2/4   ;5/8 ; 7/8а.?.; 7/8б.?..9/8а ..?.; 9/8б…?…..;б) музикални форми – прости и сложни- рондо в) песни и хора – орнаментика(родопска носия), безмензурност, отсвир Знанията по математика 5клас за фигури в шевици или геометрични фигури в чипровските килими.Може да го представите в презентация(до 7 слайда) или електронна книжка използвайки приложението Ourboox – необходима е регистрация с e-mail.
2.  Описание на летни ситуации в ежедневието, в които сте използвали знанията си по математика в 5 клас( в магазина, намалени/увеличени цени на стоки, разстояния между обекти – напр.най-краткото разстояние от дома до парка, геометрични фигури и тела, които сте припознали в обекти от действителността, финансови задачки и др.). Може да използвате кратка презентация – със снимки ще бъде по-интересно, текстов документ, проектно предложение на картон или електронна книжка в Експериментирайте и ще се удивени от резултата. Успех! Весело лято!
3.Математика
4.Информационни технологии
5.История и цивилизацииПловдив – древен и вечен: географско положение и релеф, исторически паметници. Изгответе по избор проект, презентация или книжка.
6.География и икономика
7.Човекът и природатаМодел на проста електрическа верига, състояща се от: батерия, консуматор/и/, проводници и прекъсвач.Опит за разпознаване на кисело мляко менте.Нишестето не е отровно и се използва като храна. Съдържанието му в киселото мляко обаче е недопустимо.Изберете три   кофички  кисело мляко от различни производители. Открийте дали в млякото се  съдържа  нишесте, като използвате следната методика: Към една супена лъжица кисело мляко от всяка кофичка  прибавете разтвор на йод /закупува се от аптеката/. Пробата, в която се получи синьо-виолетово оцветяване, съдържа нишесте. Резултатите от опита запишете в таблица. Формулирайте извод, като имате предвид резултатите от опита.Производител


Резултат


            Извод:……………………………………………………………………3. Презентация на една от темите (по избор): “Заболявания на опорно-двигателната система на човека”, “Заболявания на нервната система на човека”,  “Заболявания на половата система на човека”.Весело и безгрижно лято!